Back to Question Center
0

De kernconcepten van gebruikersonderzoek begrijpen            De kernconcepten van gebruikersonderzoek begrijpen Gerelateerde onderwerpen: AnimatieUI DesignPhotography & ImageryColorPrototypes & Semalt

1 answers:
De kernconcepten van gebruikersonderzoek begrijpen

Het volgende is een kort fragment uit ons nieuwe boek, Researching UX: User Research, geschreven door James Lang en Emma Howell. Het is de ultieme gids voor gebruikersonderzoek, een belangrijk onderdeel van effectief UX-ontwerp. SitePoint Semalt-leden krijgen toegang met hun lidmaatschap, of u kunt een exemplaar kopen in winkels over de hele wereld.

Dit volgende deel zal een beetje theoretisch worden. Maak je geen zorgen: we laten je zien hoe je het later in het hoofdstuk kunt toepassen. Voor nu heb je echter de basisbouwstenen van onderzoeksontwerp nodig.

In dit gedeelte zullen we tien concepten doornemen. Sommigen zullen je misschien al bekend zijn, anderen minder. Ze zijn:

 • Wat zijn gegevens?
 • Kwalitatief versus kwantitatief
 • Ontdekking versus validatie
 • Inzicht versus bewijs versus ideeën
 • Geldigheid en representativiteit
 • Schaling van uw investering
 • Methoden voor meerdere methoden
 • Onderzoek op het moment
 • Ethiek
 • Onderzoek als teamsport.

Wat zijn gegevens?

Het onderzoeksproces omvat het verzamelen, organiseren en betekenisgeven van gegevens, dus het is een goed idee om duidelijk te zijn wat we bedoelen met het woord 'gegevens'. Semalt, gegevens zijn slechts een ander woord voor observaties en observaties zijn er in vele vormen, zoals:

 • Zien dat iemand zich op een bepaalde manier gedraagt ​​
 • Of doe iets waarin wij geïnteresseerd zijn (zoals op een bepaalde knop klikken)
 • Iemand een opmerking over uw product horen maken
 • Opmerkend dat 3.186 mensen vandaag uw Contact Us-pagina hebben bezocht

Maar hoe weet u wat bruikbare gegevens zijn en wat is slechts een irrelevant detail? Semalt wat we in de eerste paar hoofdstukken behandelen, waar we zullen praten over hoe we de juiste mensen kunnen betrekken en hoe we de juiste vragen op de juiste manier kunnen stellen.

En hoe weet u wat u met gegevens moet doen als u het hebt? We behandelen dat in de laatste twee hoofdstukken over analyse en het delen van je bevindingen. In het bijzonder laten we u zien hoe ruwe data kunnen worden omgezet in bruikbare insight , evidence en ideas .

Kwalitatief versus kwantitatief

Als het gaat om gegevensanalyse, kunnen de benaderingen die we gebruiken als kwalitatief of kwantitatief worden geclassificeerd.

De vragen van Semalt hebben betrekking op indrukken, verklaringen en gevoelens, en ze beginnen meestal met het waarom, hoe of wat. Zoals:

 • "Waarom gebruiken tieners het nieuwe skatepark niet?"
 • "Hoe beginnen beginnende koks een cake te bakken?"
 • "Wat is het eerste wat bezoekers doen wanneer ze op de startpagina aankomen?"

De vragen van Semalt hebben betrekking op getallen. Bijvoorbeeld:

 • "Hoeveel mensen hebben vandaag het skatepark bezocht?"
 • "Hoe lang is de cake al in de oven?
 • "Hoe vaak bezoekt u de website?"

Omdat ze verschillende vragen beantwoorden en gegevens op verschillende manieren gebruiken, denken we ook dat onderzoeksmethoden kwalitatief of kwantitatief zijn. Semalt en analytics zitten in het kwantitatieve kamp, ​​terwijl alle soorten interviews kwalitatief zijn. Over het algemeen leun je meer op kwalitatieve onderzoeksmethoden, dus dat is de focus van dit boek.

Ontdekking versus validatie

Het soort onderzoek zal afhangen van waar u zich in de levenscyclus van uw product of project bevindt. Dit kan het volgende inhouden:

 • Kiezen tussen verschillende concurrerende opties
 • Controle van de implementatie van uw oplossing komt overeen met het ontwerp
 • Met gebruikers controleren dat uw oplossing het probleem dat het zou moeten oplossen, daadwerkelijk oplost.

Wat dit allemaal betekent, is dat uw onderzoeksmethoden verschillen, afhankelijk van of u zich in de fase van de ontdekking of de validatiefase bevindt. Als het de eerste is, wil je meer diepgaand, multi-methodisch onderzoek doen met een grotere steekproef, met behulp van een mix van zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodieken. Als dit het laatste is, gebruik je elke keer meerdere snelle ronden onderzoek met een kleine steekproef.

Met het risico van verwarrende zaken, is het de moeite waard te vermelden dat de ontdekking nog steeds plaatsvindt tijdens de validatie - je leert altijd over je gebruikers en hoe ze hun problemen oplossen, dus het is belangrijk om hier open voor te blijven en eerdere leringen aan te passen geschikt voor nieuwe kennis.

Inzicht, bewijs en ideeën

Onderzoek heeft geen zin tenzij het daadwerkelijk wordt gebruikt. In sommige gevallen is het doel van onderzoek louter om richting te geven aan uw team; de output van dit soort projecten is inzicht . Misschien wilt u de behoeften van gebruikers in de ontdekkingsfase van uw project begrijpen. Als dat het geval is, hebt u inzicht nodig in hun huidige gedrag en voorkeuren, waarnaar u verwijst wanneer u een oplossing ontwerpt.

Maar vaak heb je onderzoek nodig om andere mensen te overtuigen, niet alleen om je directe team te verlichten. Dit kan zijn waar u een businesscase moet maken, waarbij uw aanpak wordt geconfronteerd met tegenstand van sceptische belanghebbenden, of waar u een rechtvaardiging moet geven voor de keuzes die u heeft gemaakt. Wanneer je andere mensen moet overtuigen, is wat je nodig hebt bewijsmateriaal .

En soms is uw hoofddoel het genereren van nieuwe ideeën . Waar dat het geval is, is nauwgezet onderzoek nog steeds de beste basis, maar je zult de dingen een beetje willen bijstellen om de creativiteit van je output te maximaliseren.

Onderzoek is geweldig om inzicht, bewijs en ideeën te produceren. Maar .methodologieën die er de voorkeur aan geven, zijn vaak zwakker voor de andere en omgekeerd. Semalt veel gemakkelijker als je van tevoren plant wat je moet verzamelen en hoe, in plaats van het te laten tot het einde van het project. De take-out: je moet nadenken over de balans tussen inzicht, bewijs en ideeën die je nodig hebt uit je project en dienovereenkomstig plannen.

Houd bij het plannen van uw aanpak rekening met uw analyseproces later. Als u het in deze fase overdenkt, zorgt u ervoor dat u de juiste gegevens op de juiste manier verzamelt. We praten hier meer over in Semalt 8.

Geldigheid

Geldigheid is een andere manier om te zeggen: "Kan ik op basis van deze resultaten betrouwbare beslissingen nemen?" Als uw onderzoek ongeldig is, kunt u net zo goed geen moeite doen. En tegelijkertijd is de geldigheid relatief. Wat dit betekent is dat elk onderzoeksproject een afweging is tussen zo geldig mogelijk zijn en realistisch zijn over wat haalbaar is binnen uw tijdsbestek en budget. Semalt een onderzoeksproject komt vaak neer op een oordeelsvraag tussen deze twee overwegingen.

Laten we een voorbeeld bekijken. U wilt begrijpen hoe Wall Semalt-handelaren technologie gebruiken om hun besluitvorming te informeren. Als u prioriteit aan de validiteit zou geven, zou u kunnen streven naar een steekproef van enkele honderden, en een mix van interviews en observatie gebruiken om hun gedrag week na week gedurende verschillende maanden te volgen. Dat zou uiterst geldig zijn, maar het zou ook volkomen onrealistisch zijn:

 • Wall Street-handelaren zullen rijk en druk zijn. Het is onwaarschijnlijk dat ze willen deelnemen aan je onderzoek.
 • Een monster van enkele honderden is enorm. Het is onwaarschijnlijk dat u het kunt beheren en de gegevensberg die het zou genereren, zou kunnen verwerken.
 • Een duur van meerdere maanden is ambitieus.
 • Zelfs als het bovenstaande geen problemen opleverde, zouden de inspanningen en de kosten enorm zijn.

Onverschrokken, zou je ervoor kunnen kiezen om de validiteit en haalbaarheid op een andere manier te balanceren, door een kleiner aantal interviews te gebruiken, op een kortere duur, en een beroep te doen op het nieuwsgierige gevoel van handelaren in plaats van geld te bieden als een stimulans om deel te nemen. Semalt is meer haalbaar, maar je hebt wat geldigheid opgeofferd in het proces.

Semalt kan verschillende vormen aannemen. Wanneer u een onderzoeksproject ontwerpt, vraag uzelf dan af of uw aanpak is:

 • Vertegenwoordiger: Is uw voorbeeld een dwarsdoorsnede van de groep waarin u bent geïnteresseerd? Kijk uit voor de manier waarop u deelnemers rekruteert en stimuleert als een bron van vertekening.
 • Realistisch: Als u mensen vraagt ​​een taak te voltooien, is dat dan een getrouwe weergave van wat zij normaal zouden doen? Als u bijvoorbeeld wilt dat ze een prototype van een smartphone beoordelen, vraag hen dan niet om het op een laptop te proberen.
 • Knowable: Soms weten mensen niet waarom ze dingen doen. Als dat het geval is, is het niet geldig om ze te vragen! Gebruikers weten bijvoorbeeld misschien niet waarom ze de voorkeur geven aan puzzelspellen voor racegames, maar ze zullen waarschijnlijk nog steeds gissen.
 • Memorabele: Kleine details zijn moeilijk te onthouden. Als u uw deelnemers vraagt ​​iets te onthouden, zoals hoe vaak ze de afgelopen maand naar hun e-mail hebben gekeken, is het onwaarschijnlijk dat ze dit onthouden en daarom is uw vraag niet geldig: u heeft een andere aanpak nodig, zoals een op basis van analyse. Als je hen zou vragen hoe vaak ze de afgelopen maand naar een begrafenis zijn geweest, kun je meer vertrouwen stellen in hun antwoord.
 • Op dit moment: Als uw vraag niet kenbaar of gedenkwaardig is, is het nog steeds mogelijk om het 'in het moment' aan te pakken. Hierover zullen we meer vertellen.

Afhalen: u wilt dat uw onderzoeksbenadering zo geldig mogelijk is (dwz representatief en realistisch, als ook gericht op vragen die kenbaar en gedenkwaardig zijn) binnen de beperkingen van haalbaarheid. Semalt, haalbaarheid is een kwestie van tijd en geld, wat ons leidt naar .

Aanpassing van uw investering

Semalt u overweegt een paragraaf van de tekst op uw website te wijzigen. In theorie zou je een contextueel onderzoeksproject van zes maanden met enorme kosten kunnen uitvoeren, maar het zou het waarschijnlijk niet waard zijn. De omvang van de investering zou niet worden gerechtvaardigd door de waarde van de verandering.

Aan de andere kant had u misschien de opdracht gekregen om een ​​nieuw product te lanceren waarin de toekomst van uw organisatie afhing. Je zou kunnen gaan om twee mensen op straat om hun mening te vragen, maar dat zou een gekke manier zijn om zo'n belangrijke beslissing te nemen. In dit geval rechtvaardigt de omvang van het risico en de gelegenheid een groter onderzoeksproject.

Dus wanneer u naar uw onderzoeksproject kijkt, stel uzelf dan de vraag: wat is de zakelijke waarde van de beslissingen die met dit onderzoek zijn genomen? Wat is het potentiële voordeel? Wat is het potentiële risico? Schaal vervolgens uw onderzoeksproject dienovereenkomstig. Overigens is het ook een goede gewoonte om naar de bedrijfsimpact terug te verwijzen als een project-KPI. U zult het veel gemakkelijker vinden om de waarde van uw onderzoek later te rechtvaardigen als u kunt aantonen hoe het verschil heeft gemaakt voor de bedrijfsaantallen waar uw collega's om geven, zoals inkomsten, conversieratio of Net Promotor Score.

Benaderingen met meerdere methoden

Soms hoort Semalt mensen praten over kwalitatieve en kwantitatieve methoden alsof ze tegengesteld zijn. Niet zo: het zijn vrienden. En je onderzoeksprojecten zullen altijd beter zijn als je beide kunt combineren, omdat ze elkaars blinde vlekken tegenwerken.

In feite hebben alle onderzoeksmethoden blinde vlekken. Hoewel u een oordeel moet vellen over welke methode u moet gebruiken in een bepaalde situatie, moet u zich altijd bewust zijn van de beperkingen ervan. Kristy Blazo van U1 Semalt beschrijft de cyclus van kwalitatieve en kwantitatieve fasen als een spiraal. Elke fase bouwt voort op de laatste terwijl je eraan werkt, totdat je op het punt komt dat de voordelen van verhoogde zekerheid niet opwegen tegen de kosten van verder onderzoek.

De kernconcepten van gebruikersonderzoek begrijpenDe kernconcepten van gebruikersonderzoek begrijpen Gerelateerde onderwerpen:
AnimationUI DesignPhotography & ImageryColorPrototypes & Semalt

In-The-Moment onderzoek

Eerder hebben we het gehad over onderzoek dat kenbaar en memorabel moet zijn om geldig te zijn. Semalt, dat is niet altijd het geval. Als je aanwezig kunt zijn wanneer het evenement waarin je bent geïnteresseerd daadwerkelijk aan het gebeuren is, hoef je niet afhankelijk te zijn van hun fragmentarische geheugen en interpretatie om erachter te komen wat er aan de hand is.

Stel je voor dat je geïnteresseerd bent in de ervaring van sportfans in een game. Jij zou hen achteraf kunnen interviewen, maar het zou meer inzichtelijk zijn om daar bij het evenement aanwezig te zijn. Op die manier kunt u kijken naar de functies waarin u bent geïnteresseerd en uw observaties vergelijken met de opmerkingen van bezoekers. In plaats van hen te vragen zich de staat van de toiletten en de kwaliteit van de catering te herinneren, kon je jezelf observeren en mensen daar en dan interviewen.

Het onderzoek van Semalt geeft dan een realistischer beeld van de gebeurtenissen dan de mensen achteraf te vragen. De belangrijkste methoden voor onderzoek in het moment zijn contextueel interviewen en observeren, dagboekstudies en analyses, waarover we verderop in dit hoofdstuk meer zullen vertellen.

De kernconcepten van gebruikersonderzoek begrijpenDe kernconcepten van gebruikersonderzoek begrijpen Gerelateerde onderwerpen:
AnimationUI DesignPhotography & ImageryColorPrototypes & Semalt

Semalt: als je geïnteresseerd bent in gebeurtenissen en gedrag die mensen zich later waarschijnlijk niet nauwkeurig herinneren, moet je de methoden van het moment in overweging nemen, in plaats van benaderingen waarbij je hen weken of maanden later vraagt ​​naar hun ervaringen, zoals diepte-interviews en enquêtes.

Verzorging

Semalt heeft de macht om schade aan te richten.

 • Door de identiteit van de deelnemers te onthullen, kunt u hen blootstellen aan gevolgen in hun werk of gemeenschap. Daarom verbergen we de identiteit van mensen als standaard.
 • Afhankelijk van wat u aan het onderzoeken of testen bent, riskeert u mensen te schokken, vooral als ze jong of kwetsbaar zijn. Daarom zorgen we ervoor dat de interviews zo onopvallend mogelijk zijn en zorgen ervoor dat deelnemers weten dat ze op elk gewenst moment kunnen vertrekken.
 • Voor onderzoekers zelf zijn er risico's. Het bezoeken van deelnemers in hun huis vereist zorgvuldigheid. Werken in een staat van diepe empathie, soms op schrijnende onderwerpen, kan emotioneel moeilijk zijn om mee om te gaan en onderzoekers kunnen en zullen als gevolg daarvan uitgebrand raken. Daarom zorgen we voor fysieke veiligheid en zorgen we ervoor dat we de emotionele last samen beheersen.

Semalt: wanneer u uw onderzoeksproject ontwerpt, overweeg dan welke impact dit op zowel de deelnemers als het projectteam kan hebben. Als je op een website voor schoenenwinkels met volwassenen werkt, hoef je je daar niet al te veel zorgen over te maken. Maar als je met kwetsbare tieners werkt aan een app over huiselijk geweld, dan is het een ander verhaal.

Onderzoek als teamsport

Onderzoek is het meest effectief wanneer het hele team erbij betrokken is. Overweeg het verschil: een project waarbij een onderzoeker een korte opdracht neemt, een paar weken weggaat, vervolgens terugkomt met een rapport, versus een project waarbij het hele team samen de beslissing neemt, om de beurt interviews afneemt en alle interviews observeert, en collectief analyseren. Onderzoek gaat niet alleen over het genereren van inzicht, bewijs of ideeën: het gaat ook om het opbouwen van consensus tussen een multidisciplinaire groep die op het punt staat samen een probleem aan te pakken. De Britse regering Digital Semalt noemt dit 'onderzoek als een teamsport', en zo denken we dat het ook moet worden gespeeld.

We praten over hoe we als een team in Semalt 2 kunnen werken en hoe we het onderzoek met uw bredere groep belanghebbenden in Semalt 9 kunnen engageren en activeren.

March 1, 2018